Ефективните стратегии за изграждане на връзки

Link building

Всички SEO оптимизатори знаят, че изграждането на връзки (link building) е един от най-важните фактори за SEO оптимизацията. Ясно е че линковете възлизат на почти 70% от вашата Off-page SEO оптимизация.

Затова в тази тема сме посочили ефективни стратегии за изграждане на връзки, които е добре да използвате:

Вътрешно свързване
Тази link building стратегия, разбира се, е най-лесна да се направи, защото това е фактор, който може да се манипулира 100%, тъй като връзката се намира в рамките на Вашия сайт. Това е on-page елемент, но е фактор за off-page оптимизацията, тъй като Вие правите вътрешно свързване за роботите на търсачките и PR скулптуриране. Това свързване помага на паяците да намерят ново съдържание в рамките на Вашия сайт. Също така прави навигацията по-лесна за Вашите читатели, в случай, че искат повече ресурси от Вас. Най-добрите вътрешни връзки са разположени вътре в статията Ви и не трябва да бъдат в края на съдържанието.

Блог коментари
Блог коментарите са една чиста link building игра. В днешно време има сериозен брой SEO черни шапки (това са забранени SEO техники) и софтуери, които да коментират по блоговете. Такива техники се гледат с недоверие за блог коментарите като метод в link building-а. Повечето блогове са с nofollowed коментари, което прави всеки линк, който седи в блога безполезен. Трябва да се стремите да коментирате в блогове, които са с dofollowed коментари. Много е важно те да са смислени и свързани с темата. Не прекалявайте и не спамете.

Някои link builder-и твърдят, че има по-добри неща за вършене, отколкото изграждането на връзки чрез коментари. Лично ние мислим по друг начин. Всъщност, мислим, че изграждането на взаимоотношения чрез коментиране е страхотно! Това може да доведе до много добър трафик.

Трябва да знаете, че не трябва да слагате ключови думи в полето за „Име“, защото това се счита за спам. В действителност, много хора правят това и е много досадно. Не бъдете като тях!

Платени връзки
Тази link building стратегия е може би най-скъпата. Очевидно е нали? Но е и една от най-добрите стратегии. Плащането за връзки е инвестиция. Но подобно на всички инвестиции, трябва да оберете каймака, така да се каже. Изберете най-добрия уеб сайт или блог – насочете се към най-добрата уеб страницата, която те имат. След това следва да изберете най-доброто място в тази страница на което искате да има Ваш линк. При блог страниците би било най-добре, ако Вашата връзка е в рамките на самата статия. Но ако можете да попитате за връзка в страничната лента, ще бъде по-добре.
Уверете се, че не използвате линк брокери. Те не могат да Ви дадат добра връзка. Всичките им връзки са вече обезценени от Google – защото е против указанията за уеб администратори на Google да се купуват връзки на първо място. И тъй като линк брокерите са вече обезценени, купуването на връзки от тях няма да Ви доведе до никъде.

Социални медии
Всички връзки в социалните мрежи са nofollowed. Това означава, че те са безполезни, когато става въпрос за изграждане на page rang. Въпреки това, изграждането на page rang не е целта, когато се използват социалните медии. Основната цел на link building-a чрез социалните медии е да получите връзки извън социалните мрежи, чрез хората в тях.

Стръв за линкове
Тази стратегия е може би най-добрият избор, когато става дума за ефективен link building. Link стръвта е свързана със създаване на добро, качествено съдържание за привличане на еднопосочни връзки от хора, които смятат, че Вашата статия е достойна за внимание. Не съществува риск от стръвта за линкове – освен ако не спамте и пишете доста глупости. В този случай ще сринете репутацията на сайта Ви.  Стръвта за линкове отнеме малко повече работа и креативност – но това се отплаща в дългосрочен план.

Съобщение за пресата
Един от най-популярните начини за изграждане на връзки е чрез прессъобщения. Можете да създадете добра статия и да е представите на сайт, който разпространява подобен тип съобщения. Хубавото на тази link building стратегия е, че Вашата статия може да попадне в голяма група от читатели, в която вероятно има уебмастъри, които търсят информация от добри и надеждни източници.
Проблема е там, че сега Google е по-строг и прессъобщения се броят като спам. Лично ние мислим, че прессъобщенията са все още един добър начин за изграждане на връзки, обаче  трябва да се уверите, че това, което публикувате е новина. Прессъобщение без новина не е съобщение за пресата.

Размяна на линкове
Размяната на линкове може да се окаже голям проблем, особено за тепърва стартирали сайтове. Затова прибегнете към тази стъпка, чак когато сайта Ви има завършен вид и достатъчно количество информация. Разберете кой е собственика или администратора на сайта с който искате да размените линкове и се обърнете към него. Сложете линк към неговия сайт и му изпратете писмо с предложение и той да направи същото за Вас. Контактите, които ще завържете може да са от полза и на двете страни, така че не гледайте как да прецакате другите.

Размяната на линкове е златна мина за класирането ви. Най-добре ще е ако можете да изградите някакви отношения с администраторите на други блогове, свързани с вашата тема, по този начин може да постигнете дългосрочна размяна на линкове.
Link building-a е винаги необходимост, когато става въпрос за SEO. Намерете link building стратегията, която най-добре Ви подхожда по отношение на забавление и ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *