Адаптивен уеб дизайн (Responsive design)

Адаптивен уеб дизайн (Responsive design)

Вече е ясно, че броят на мобилните потребители на Интернет е надминал този на десктоп потребителите. Безспорно тази промяна в начина, по който хората достъпват информация и разглеждат уеб сайтове означава, че трябва да предложим най-доброто онлайн преживяване за нашите услуги. И така, какво можем да направим, за да се случи това?

Преди да отговорим на този въпрос нека се върнем малко назад…

Когато мобилните телефони започнаха да поддържат Интернет, хората искаха да получат в движение достъп до определена информация. Примерно; да проверят разписанието на влаковете, времето или резултатите от футболните срещи. Тогава много фирми осъзнаха необходимостта да се погрижат за потребителите, които използват мобилни устройства. Доста от собствениците тогава избираха отделна „мобилна“ версия на сайта си. Вероятно сте попадали на някоя от тях, започващи с “m” („m.example.com“).

Тези мобилни сайтове са напълно отделени от своите по-големи братя и сестри предназначени за настолни компютри. В мобилните версии е намалена функционалността и съдържанието. Този смекчен вариант означава, че потребителите са в състояние единствено да използват най-основното от сайта. В крайна сметка се пропуска много от информацията, която се очаква да се намери. А различните размери и възможности на устройствата правиха работата още по-неприятна.

Е, с Адаптивен дизайн отговорът е лесен.

Какво е Адаптивен дизайн (Responsive design)?

Адаптивен дизайн е колекция от техники, които позволяват на даден уебсайт да се огъва и да се адаптира към размера на екрана. Ако отворите сайт с “responsive“ дизайн на смартфон, таблет или компютър, ще видите една и съща информация, но съобразена с дисплея. Сега не се налага да увеличавате и намалявате размера, за да намерите съдържанието, което търсите в даден сайт.

Предимства

1. Спестява време и пари за поддръжка на отделени сайтове.
2. Влияе добре на SEO оптимизацията. Управлението на SEO за отделни сайтове (мобилни и настолни) е трудно и не води до добри резултати. Всъщност Google препоръчва Адаптивен дизайн за борба с тези проблеми.
3.Данните от Google Analytics ще бъдат по-точни, тъй като посещенията на сайта от мобилни устройства и компютри ще се изкарват заедно.
4. Същото важи и за социалните приставки на сайта (Facebook харесвания, Twitter споделяния, +1 на Google), тъй като мобилната и основната версия на сайта няма да има различни линкове.
5. Responsive дизайна е по-лесен за поддръжка. Нужно е само да промените CSS кода, за да може самият сайт да се изменя според устройството.
6. Едни от първите методи, използван за разпознаване на устройството, с което е посетен сайта, използваше потребителски низ, за да се определи устройството и браузъра, който се използва. Методът обаче е неточен на моменти, заради постоянно излизащите нови мобилни устройства и нови версии на мобилни браузъри, което прави поддръжката на кода труден. Responsive дизайна не се нуждае от подобни данни.

Адаптивения дизайн не е вече тенденция, а е задължение. Да бъдеш в състояние да предложи на потребителите по-красив и оптимизиран сайт, независимо от техния избор на устройство, означава, че ще разширявате обсега на вашите услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *