„On-page“ оптимизация

On page SEO оптимизация

Едно от най- важните неща, които трябва да имате предвид при създаването на своята уеб  страница е SEO (Search Engine Optimization) оптимизацията.Това ще направи страницата Ви по-функционална, което ще допринесе за изместването й на по-предна позиция в главните търсачки Google, Yahoo, Bing и др. В общи линии SEO оптимизацията е разделена на две основни част –“On-page” и “Off page”.

В тази тема ще обърнем внимание на “On-page” оптимизацията  и накратко ще опишем основните стъпки, които е добре да бъдат спазени.

Заглавия на страниците

Търсачките обикновено отдават по-голямо значение на заглавията или така наречените title тагове. Те трябва винаги да са добре структурирани и да съдържат подбрани от Bас ключови думи , които да подсказват с каква дейност се занимавате. Особено важно е, тези заглавия да не бъдат по -големи от 70 символа, с цел да избегнете съкращаването им в резултатите от търсенето.

Ключови думи

Подборът на ключови думи е от изключително значение, защото те ще опишат Вашия бизнес. За целта има много безплатни приложения и програми, които може да намерите из Интернет. Ключовите думи ,които сте подбрали се таргетират към определени изрази. Затова е важно да насочите съдържанието на тези ключови думи в правилната насока, за да може търсачките да ги сметнат за подходящи.

Мета тагове

Съществуват два мета тага, които са от най-голяма важност за търсачките. Това са мета описание (Description) и мета ключови думи (Keywords). Най-важните ключови думи трябва да бъдат в описанието, което кратко и ясно да представи дейността на фирмата Ви. Всички останали ключови думи влизат в мета ключовите думи. Ако решите да използвате още мета тагове, то  те трябва да са след таговете за описание и ключови думи.

Заглавия на статиите (heading tags)

Използвайте заглавия и подзаглавия (h1–h6). Тези елементи са силен индикатор за  съдържанието на страницата и се използват от търсачките за определяне на дадена тема. Поставянето на ключови думи в тях е възможно най-добрата практика.

 Гъстота на ключовите думи

Често срещана грешка при много уеб страници е прекалената употреба на ключови думи. Гъстотата им за пост трябва да е около 3%. Това означава, че ако постът е 300 думи, една ключова дума трябва да се повтарят не повече от 9 пъти. Може  да се използват синоними или  число на думата ,защото за търсачките думата в различно число е различна ключова дума.

Изображения

Изображенията  могат да имат изключително положителен ефект върху класирането на страницата Ви .Изберете снимки, които най-ясно описват дейността на Вашия бизнес и използвайте описания с ключови думи. Друга много важна характеристика при изображенията е те да имат „alt tag“. Тези тагове трябва да бъдат добре структурирани с подбраните от вас ключови думи. Така най-ясно ще „кажат“ на търсачките за какво се отнася съответното изображение.

Оптимизирайте URL адресите

Вашият URL адрес влияе пряко на класирането на страница Ви и поради това е важно  да бъде съставен от  максимално кратки ключови думи разделени с тире. Пример за оптимизиран URL адрес: http://www.example.com/on-page-seo.html
Въпреки че има още много информация относно оптимизацията на“On-page”, гореизброените съвети ще Ви дадат добра основа за издърпването на сайта Ви на по-предна позиция в търсачките.

Следващата стъпка е  “Off-page“оптимизацията…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *