Цветовете във Вашия бранд

Цветовете във Вашия бранд

Изберете правилния цвят, с който най-добре да представите  Вашия бизнес. Цветът оказва влияние при 85% от хората и е първото нещо, което човек забелязва. Как да използвате цветовете в своя брандинг, така че те да оказват влияние на настроенията, чувствата и емоциите на хората? Разбира се, при избора на цвят за лого или продукт, не бива да забравяме разликата в културните схващания в различните части на света.


С кои цветове се свързва вашия бизнес ?

Проучване сред 100-те най-големи световни марки показва, че най-използваните цветове са: син (33%), червен (29%), черен/сив (28%) и жълт/златен (13%). Процентите са над 100, тъй като най-често в едно лого има повече от един цвят. В 95% от случаите логата съдържат един или два цвята, а в останалите 5% – те са съставени от три и повече цвята.

Цветовете в червената зона на цветовия спектър. Те са известни като топли цветове и в тях се включват червено, оранжево и жълто

Оранжевото комбинира в себе си яркостта на жълтото и енергията на червеното, което създава цвят изпълнен с живот и вълнение. Поради това той е често срещан при енергийните напитки, компаниите, занимаващи се с петролни продукти, здравеопазване и технологии.

Жълтото се свързва със слънцето, което от своя страна създава чувство на щастие, топлина, енергия, оптимизъм и надежда. Мъжете приемат лошо жълтия цвят.

Червеното е сред най-силните цветове, който се забелязва веднага и същевременно излъчва енергия и сила. Въздействието му се изразява в повишаване на сърдечния ритъм и учестяване  на дишането, поради което често се използва при промотиране. Цветът е доста популярен сред веригите за бързо хранене, хотелиерския бизнес и енергийните компании. Освен това се използва често при автомобилни компании, заради асоциацията за висока скорост.

Студени се наричат цветове в синята част на спектъра. Там влизат синьото, лилавото и зеленото.

Синият цвят е един от основните, който се използва за фирмени лога. Той се свързва с небето и океаните и се възприема много лесно от хората. Цветът е символ на доверие, надеждност, сигурност и отговорност. При храните синьото се асоциира със свежест в напитките, а връзката му с водата го прави символ на чистота и прозрачност. Ето защо той е често срещан при производителите на стъкла и фирми за почистване. Тъй като потиска апетита той е крайно непрепоръчителен за хранителни брандове и заведения за хранене.

Лилавият цвят се свързва с лукса и кралските семейства. Често срещано явление е евтини продукти да използват този цвят с цел да им се предаде луксозен вид. Изследвания показват, че лилавото въздейства много силно на дамите и тийнейджърите. Цветът създава чувство за носталгия, мистерия и духовност. Той е подходящ за компании, работещи в сферата на технологията, здравеопазването и финансите.

Зеленият цвят е синоним на свежест, спокойствие, природа и здраве. Това е и причината той да бъде основен цвят в логата на еко организациите, козметичните продукти и ободряващите напитки.

Черният цвят говори за престиж, създаване на стойност и изтънченост. Поради това той много често се използва за скъпи и луксозни продукти (например в комбинация със златисто). Все пак с него трябва да се внимава, тъй като той често се свързва и с негативни реакции, като депресия, тъмнина и траур. От друга страна е бялото с асоциациите, които създава за чистота и пространство. Поради това е особено подходящ за здравни компании или производители на дрехи.

DistemDev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *