Как да използваме оптимално Google при търсене?

Как да търсим с Google

Безспорен факт е, че в Интернет има неограничена информация и стока, която трябва само да се намери. Отчайващо изглежда, ако резултатите от търсенето ни не ни удовлетворяват и сме затрупани с излишна информация.
Ето няколко съвета за оптимално търсене:

-Конкретизирайте запитването с повече от една ключова дума / най-добре е да се формулира като отговор/. Сложете кавички и многоточие за това, което търсите Например “лисицата живее …….години“.

-Ако търсите точно определена фраза, оградете я в кавички. Например “електроника за врати“ така ще откриете изделието, а не електроника и врати навсякъде където се срещат думите самостоятелно.

-Когато търсите фраза, но не си я спомняте цялата, може да замените липсващите думи със знака * .Например: ” кои каквото прави *…… ”.

– Поставяйки интервал и минус между две думи, ще се игнорира от търсенето смисъла на втората дума. Например “Ботев -отбор”  ще даде резултати за всичко свързано с историческа личност Ботев, а не за отбора Ботев.

-За да сте сигурни, че дадена дума няма да бъде игнорирана, подсигурете се със знака плюс +. Например ”витамин  +C”. Така при  търсенето няма как да се пропусне С поради членуването на някои  думи.

-Търсите храна за кучета и храна за котки, може да го направите едновременно с ”OR” (задължително с главни букви на английски ). Например ”храна за кучета OR котки”. Така се виждат храните и за котки и за кучета.

-Когато искате да правите историческа справка, добавете като ключова дума дата или година. Например ” писатели……..1860 г ”.

–Ако внезапно Ви потрябва Калкулатор или Конвертор на мерни единици Google е насреща.

–Ако ви се наложи да търсите материал в сайт, който няма търсачка, напишете “ключовата дума”, командата “site:” и “адреса на сайта”.. Отново не трябва да има разтояние м/у site: и адреса на сайта. Ето пример –  компютри site:www.distem-bg.com.

– Чрез командата ”filetype:” може да търсите в определени файлови формати – .png, .jpg, .docx, .pdf. Например  автомобили  filetype:png  или  Влакове filetype:jpg.

– С командата ”intitle:”търсите само в заглавията на страниците.Например; intitle:електроника.

– С командата ”intext:” търсите само в текста на статии.Например ; intext:on-page.

– Командата ”inurl:” търси само в адреса на сайта.Например inurl:dsd.

– Командата ” inanchor: ” търси само в линкове. Например  inanchor:втора употреба компютри.

– Напишете “define:” пред непозната дума или акроним и ще получите дефиниция (определение) на това, което сте въвели от няколко източника.Например define:distem-dev.

– Напишете ”movie:”  Намира ревюта и продължителност на филми. Например .movie:Hercules.

– Напишете ”info:” Командата дава информацията, с която Google разполага за въпросната уеб страница. Например ”info:www.dsd.bg”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *