Няколко правила за подобряване работата на уеб сайта Ви

Насоки за подобряване работата на уеб сайта Ви

В тази тема ще опишем някои от основните правила за подобряване работата на уеб сайта Ви.

1. Минимизирайте HTML, CSS и JavaScript
– Минимизирането се отнася до процеса на премахване на ненужни или излишни данни, без да засяга това как ресурсът се обработва от браузъра – например премахването на закоментиран код, премахването на неизползван код, използване на по-кратки променливи и имена на функции и т.н.

2. Оптимизирайте изображенията
– Снимките често представляват голяма част от изтеглените байтове на една страница. В резултат на това, оптимизирането на изображения често може да доведе до спестяване на байтове. Колкото по-малко байтове има за изтегляне, толкова по-бързо ще се покаже съдържанието на екрана.

3. Даване на предимство на видимото съдържание
– Ако размерът на данните е голям ще се изискват допълнителни заявки към сървъра и браузъра на потребителя. За потребители на мобилни мрежи това може да доведе до значително забавяне на зареждане на страницата. Затова е нужно първо да се даде предимство на файловете, които са нужни за изобразяването на Вашия сайт.

4. Избягване на пренасочвания от целевата страница
– Пренасочванията предизвикат допълнителен цикъл и забавят показването на страниците. В най-добрия случай, всяко пренасочване ще направи една заявка към сървъра, а в най-лошия случай може да възникнат множество допълнителни заявки. В резултат на това е необходимо да се сведе до минимум използването на пренасочванията, за да се подобри ефективността на сайта.

5. Премахване на блокиращите изобразяването JavaScript и CSS от съдържанието на видимата на екрана част от страницата.
– Това са ресурси, които трябва да бъдат изчакани да заредят. Това води до забавяне на видимата част от страницата. В такъв случай трябва да ги заредите асинхронно или да вградите критичните части от тях директно в HTML кода.

6. Активирайте компресирането
– Всички модерни браузъри поддържат GZIP компресия за всички HTTP заявки. Активирайте GZIP компресията, за да може да се намали времето за отговор от страна на сървъра с до 90%, което може значително да намали размера на времето за изтегляне на ресурса.

7. Възползвайте се от кеширането на браузъра
– Извличането на ресурси по мрежата става бавно. Може да са необходими множество заявки между клиента и сървъра, които забавят обработката и може да се стигне до блокиране на предоставянето на съдържание. Затова е необходимо всички отговори на сървъра да бъдат кеширани. Това ще помогне да ги използвате повторно когато се наложи без да е нужно отново да се правят заявки към сървъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *