„Off-page“ оптимизация

Off page SEO оптимизация

В предишната статия разгледахме какво представлява On-Page SEO оптимизацията и как може да подобрите сайта си в тази сфера. Днес ще се концентираме върху задкулисната сцена позната като “Off-Page” оптимизация, която може да се определи като изграждането на онлайн авторитет и репутация на даден сайт. Авторитетът се установява когато, други уеб сайтове поставят линк(URL) към Вашия сайт. Ето защо, някой SEO оптимизатори определят „Off-Page“ SEO като синоним на изграждане на входящи линкове към даден уеб сайт.

Ще напишем едни от най-важните фактори на които трябва да обърнете внимание.

Социални мрежи

Социалните мрежи са особено силен метод за подобряване на “Off-Page” оптимизацията, ако бъдат използвани по правилния начин. Запомнете, че не трябва да спамите и да карате насила хората да харесат сайта Ви. Дайте им причина те сами да го направят и да станат ваши почитатели.

Директориите

Те са един от основните начини за започване на линк билдинг. Обикновено имат висок Google PageRank и линкове добавени в тях се считат за висококачествени, а това е добре за цялостната ви линк популярност.

Блог постове в чужди сайтове

Някои блогове позволяват да добавяте Ваши статии (guest posts), от което е добре да се възползвате. Ако статията Ви е добра ще спечелите читатели, а от тях може да спечелите обратни линкове.

Блог коментари

Ползата от коментарите по блоговете е, че понякога те позволяват обратни линкове. Тук е важно линкът да носи допълнителна стойност за блог статията , иначе собственикът на блога няма да има особено интерес да остави линка.

Стръв за линкове (Link bait)

Успехът на този подход представлява писане на качествено съдържание, което по един или друг начин кара хората да слагат линк към Вашия сайт. Постарайте се да поставите добра „стръв“, защото това може да Ви гарантира доста обратни линкове.

Съобщение за пресата (Press Release)

Прессъобщенията са добър метод за изграждане на качествени връзки. Използва се най-често когато имате нов продукт или услуга и искате новината да достигне до най-много потребители. За целта има много сайтове, които разпространяват такъв тип съобщения. Запомнете, те не са директории за статии и принципа на писане е коренно различен. Kачествено и полезно прессъобщение трябва да Ви достави много добри резултати.

RSS feeds

Ако често публикувате новини на сайта си е добре да имате RSS feed. Чрез него можете да обменяте новини с други сайтове или потребители, а това ще Ви помогне да постигнете по-голям трафик на посетители.

Форум постове

Създаването на дискусия в даден форум или коментирането на такава би имало директен ефект върху трафика на сайта Ви. Всичко, което трябва да направите е да намерите съответната нишка в авторитетен форум, да създадете собствен профил, където можете да добавите адреса на уеб сайта си или целевата страница и след това да започнете да допринасяте с качествени коментари и постове.

 

Прилагайте паралелно стратегиите за “On-Page” и “Off-Page” оптимизация. Планирайте правилно Вашата стратегия и после я изпълнявайте качествено, Крайният резултат е Вашия сайт  да бъде в челните позиции при  класирането си в търсачките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *